
Sagt opp fra jobb
Det sies at påkjenningen ved å bli sagt opp fra jobb rangerer oppe med skilsmisse og dødsfall i familien.
Etter å ha bistått arbeidstakere i oppsigelsessaker mot arbeidsgivere i en årrekke er vi tilbøyelig til å være enig i denne påstanden.
Det er heller ikke rart at det ofte fortoner seg sånn. Jobben er selve grunnfjellet i livet. Det er her inntektene til livsoppholdet kommer fra, det er her man skaper sin karrière, og det er her man tilbringer den største delen av våketiden.
Det betyr at det vanligvis er personer på jobben som man har nære personlige bånd til. Alle behov i Maslows behovpyramide rammes kort sagt når man blir sagt opp fra jobb.
Så hva gjør man i denne situasjonen, hvor mest nærliggende løsning ofte synes å være å legge seg ned. Her følger tre gode råd.
Få perspektiv
Et første råd er å få perspektiv. Det stagger det verste av angsten. Fokuser på at du er frisk, at barna er frisk, at det finnes mange mennesker i en mye verre situasjon, ingen er død, eller skal dø, du har familien, du har venner osv. Dette er en viktig øvelse.
Unngå katastrofetanker
Lettere sagt enn gjort for enkelte, men prøv likevel å eliminere disse tankene.
Katastrofetanker hjelper overhode ikke på situasjonen. Det er heller ingen katastrofe å bli sagt opp fra jobb. Vi vet ikke om et eneste tilfelle der noen av de hundrevis av menneskene vi har bistått etter oppsigelse fra jobb, ikke har fått ny jobb et annet sted. Det hender at noen må litt ned i lønn, og må ta en litt annen stilling, men aldri store forskjeller. Man får jobb på bakgrunn av den erfaringen man allerede har.
Selv om det kan være noe vanskeligere for seniorer å få ny jobb raskt, får også disse det etter hvert. Du må heller ikke selge huset, du mister ikke barna fordi du ikke kan forsørge dem, du blir ikke sosialt utstøtt. Ny arbeidsgiver får mest sannsynlig aldri vite at du ble sagt opp fra jobb, og det finnes ikke et offentlig register hvor arbeidsgivere kan søke på oppsagte medarbeidere. Det ordner seg.
Foreta deg noe
Det er greit å ligge i fosterstilling et par dager etter å ha blitt sagt opp fra jobb. Men så må man brette opp armene og foreta seg noe. Det er primært to fronter det må «kjempes» på.
Den ene er i forhold til å skaffe seg ny jobb og nye inntekter. Den andre er i forhold til nåværende stilling.
Ny jobb forutsetter at man aktivt søker på stillinger. Det betyr at CV’en må jobbes med, at stillingsannonser må saumfares mv. Har man ikke fått ny jobb fra og med utløp av oppsigelsestiden i nåværende stilling må man melde seg arbeidsledig hos NAV slik at man får dagpenger. Det kan være greit å ta en prat med banken også, forklare situasjonen og be om f.eks 6 måneder med avdragsutsettelse.
I forhold til nåværende stilling er det også mye du kan foreta deg. Det er her vi advokater kommer inn i bildet. Enkelte ganger bestemmer folk seg for at de vil kjempe for å få jobben tilbake. Da må oppsigelsen bestrides, og man bør kreve å fortsette i stillingen som arbeidsmiljøloven gir adgang til. Da fortsetter man i jobben med samme arbeidsoppgaver og samme lønn som tidligere.
Dette forutsetter selvsagt at det ikke er grunnlag for oppsigelsen. Mye oftere enn man tror gis det imidlertid usaklige oppsigelser.
Alternativt kan man kreve en sluttpakke mot at man frasier seg retten til å ta saken videre. Dette lykkes vi svært ofte med. En vanlig løsning er at man slipper å arbeide i oppsigelsestiden, men likevel mottar lønn. Da kan man bruke oppsigelsestiden aktivt til å søke ny jobb og gå på intervjuer. I tillegg får man gjerne noen måneder med etterlønn utover oppsigelsestiden.
Det er helt avgjørende å utvise aktivitet for at en vanskelig situasjon som å miste jobben skal ordne seg raskt. Man får til slutt en ny jobb også ved å legge seg ned og vente, men da typisk ved at noen forbarmer seg over en. Handler man, kan man få ny jobb på no time. Jo kortere tid man står uten jobb, jo mindre skade får selvfølelsen. Og den bør strengt tatt ikke berøres særlig mye bare fordi man har blitt sagt opp fra jobb.
Det er helt normalt å miste jobben. Det skjer med tusenvis av mennesker hvert år. Vi har mange av dem innom hos oss. Stort sett veldig bra og dyktige mennesker som har vært uheldig.
GRATIS VURDERING AV SAKEN
Ønsker du vår bistand? La oss i første omgang vurdere sakligheten av oppsigelsen. Det koster deg ingenting og er uforpliktende.
Kontakt fagansvarlig på tlf 64 90 80 00, eller bruk skjema under her.